KUCHNIA NA 4 ŁAPY I NOS

Posty z tej tematyki będą ukazywać się na głównej stronie z etykietką "Kuchnia na 4 łapy i nos"

 
 


Z żywieniem psów jest podobnie jak z żywieniem ludzi, nie ma jednej uniwersalnej recepty żywieniowej. Są pewne normy i teoretycznie wszyscy wiemy, jakie jest zapotrzebowanie naszych pupili na podstawowe składniki pokarmowe takie jak: białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy itd., ale tutaj pojawiają się kwestie osobnicze każdego psa. Podstawowe kryteria, jakie musimy uwzględnić dobierając odpowiednią dietę dla naszego psa to przede wszystkim:

Ø  wielkość psa

Ø  wiek psa

Ø  poziom aktywności

Ø  wrażliwość

Ø  rasa psa

Ø  stan fizjologiczny

Ø  stan zdrowia

Biorąc pod uwagę te kryteria nie możemy jednak zapomnieć, że to, co będzie dobre dla jednego psa nie zawsze musi być korzystne dla drugiego nawet, jeżeli będą to psy tej samej rasy, w tym samym wieku i będą miały zapewnioną podobną aktywność fizyczną.
Tylu ilu jest właścicieli psów tyle chyba sposobów żywienia, każdy ma swój „najlepszy” psi jadłospis lub „najlepszą” karmę. Psy są różne i różne też mają swoje gusta kulinarne. I nie zgodzę się z tymi, którzy twierdzą, że psom jest wszystko jedno, co jedzą, wygłodzonym na pewno, ale nasi domowi pupile mają swoje smaczki. I po prostu jedna karma może im smakować a inna nie, pomijając już wszystkie aspekty, o których pisałam wcześniej.
            W czasie konsultacji opiekunowie często pytają mnie co jest lepsze karma przygotowywana w domu, czy karmy gotowe. Odpowiem tak – to zależy od wielu czynników. Nie chcę tutaj nikogo przekonywać do którejś z opcji. Jedyne co chce zrobić to wskazać drogę, która pomoże wybrać ten najlepszy, dla naszego psa sposób karmienia – na co zwrócić uwagę przy wyborze karmy gotowej, jak zbilansować „jedzenie domowe” czy jak przygotować w domu „psie ciasteczka” :-).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz